dilluns, 2 de març del 2015

Experiments dolços

Si em pregunta algú fa un parell de mesos quina és la llepolia que més rius de tinta ha fet córrer en publicacions de física i química diria que els mentos i el seu famós experiment amb un refresc de cola, però després de llegir tota la literatura que hi ha sobre els M&Ms sobre tot en els Estats Units i en anglés. En primer lloc recomane que vos descarregueu aquest llibre sobre experiments amb M&Ms. És de l'any 2004, però personalment no el coneixia i em pareix molt bo. A continuació hi ha alguns dels experiments que es poden fer amb M&Ms, però només és una xicoteta possibilitat perquè es poden fer moltes més coses.

Ací hi ha un vídeo en que es veu com es van comptant els M&Ms de dos paquets i el que passa quan es dissolen en aigua.Açò dóna peu a fer activitats d'indagació, com a mostra les activitats que té preparades la Societat Americana de Química.


Ací una altra possibilitat amb M&Ms que és fer una cromatografia. Personalment preferisc fer la clàssica cromatografia amb tinta de retolador, amb espinacs o amb la lombarda, però aquesta també és una opció. Ací hi ha un vídeo que he trobat en youtube on es fa una cromatografia amb M&Ms i Skittles, que són una altra llepolia de la casa Mars.

També m'ha agradat molt la pràctica sobre el període de desintegració radioactiva que es fa amb M&Ms i que es pot veure en la página 23 del llibre sobre experiments amb M&Ms. Està clar que per simular una desintegració radioactiva es podria fer amb monedes, però ja que açò es veu en 2n de batxillerat i l'alumnat està molt saturat res millor que una pràctica amb M&Ms en l'aula i al final de classe a menjar-se'ls. ací pose un vídeo que he trobat en youtube (hi ha molts gravats per estudiants perquè pareix que açò és una pràctica habitual als Estats Units).






I si preferiu la pizza en lloc dels M&Ms per explicar el període de semidesintegració en youtube s'acaba trobant tot.


Total, que al final és qüestió de posar-li imaginació a les classes i ja està.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada