diumenge, 16 d’octubre del 2011

L'espasa màgica

Inicie aquesta segona entrada dedicada als joguets científics amb dos xicotetes històries que m’han passat amb l’instrument del que parle hui: l’espasa o la vareta màgica (fun fly stick)

El primer any que se donava Ciències per al Món Contemporani dins del currículum de 1r de batxillerat me va tocar un grup de batxillerat humanístic i la tutoria d’aquest grup. El curs començava amb el tema d’astronomia i  hi havia que parlar de les quatre tipus forces que apareixen en la natura. Aleshores vaig decidir utilitzar l’espasa per a que observaren que les forces electromagnètiques eren molt majors que les gravitatòries. Quan van entrar els alumnes a l’aula ja estava jo dins. Aleshores vaig traure l’espasa i els vaig preguntar: creieu que aquesta espasa pot fer més força que tota la Terra?  Els alumnes van riure molt al principi i els vaig ensenyar com funcionava l’espasa, cosa que va facilitar una conversa distesa sobre diferents conceptes de física on van aparéixer diferents qüestions d’electricitat o sobre la gravetat. La meua impressió era que se van quedar molt contents amb el joguet i el millor va vindre al dia següent en la reunió de pares que tenia. Va ser una reunió tranquil·la i al final d’ella me va preguntar una mare: i a nosaltres no ens ensenyes l’espasa? En aquell moment vaig vore que molts dels alumnes havien arribat a casa entusiasmats amb l’espasa. Era un èxit que un grup de batxillerat humanístic arribara a casa i parlara d’una classe de ciències i tot gràcies a aquest joguet tan impactant.

Ara contaré la segona història, que va passar fa pocs dies. Un alumne de 1r de batxillerat     que havia tingut en 3r de l’ESO me va demanar que ja que estàvem en el tema de models atòmics que portara l’espasa i quan un altre companys li va preguntar per eixe joguet, el primer li va explicar que amb aquest joguet se podia vore que que les forces electromagnètiques són molt majors que les gravitatòries. Està clar que no només recordava el joguet sinó que se veia que havia aprés amb ell. Així que, no vaig dubtar en portar l’espasa a l’aula.


Després d’aquestes dos històries passe a descriure aquest joguet. L’espasa és un xicotet generador de Van der Graaf. Quan s’acciona un botó que porta el joguet se genera una xicoteta càrrega electrostàtica que fa carregar a uns cintes metàl·liques que ja venen junt amb l’espasa quan la compres. Quan aquestes cintes se carreguen adopten diferents formes en l’espai, ja que al tindre un excés d’electrons aquestos se repel·leixen entre ells i s’adopten formes tridimensionals molt boniques.

Quan la cinta cau li poses l’espasa per baix, dispares i com les càrregues negatives se repel·leixen entre sí estem fent una força que fa pujar a la cinta amb la figura adquirida. Quan la cinta, amb la forma tridimensional formada, toca un objecte (o la toques amb un dit) se descarrega i torna a ser una simple cinta metàl·lica.

El millor d’aquesta espasa és que se pot utilitzar en tots els cursos. En 2n, 3r i 4t d’ESO se pot utilitzar quan se parla de l’àtom per vore que aquest és neutre. Amb l’espasa se veu que les forces electromagnètiques són molt major que les gravitatòries (un joguet prou simple que poden utilitzar xiquets de 5 anys fa més força que tota la Terra) i això els ajuda a entendre a que si la força que domina el món és la gravetat és gràcies a que els àtoms són neutres.

També se pot utilitzar en batxillerat, en qualsevol curs de física i química de 1r de batxillerat o en ciències per al món contemporani perquè aquest joguet sempre aconseguix que els alumnes parlen i podem obtindre bones converses amb ells.

I amb l’espasa se poden fer moltes més coses i per això vos deixe aquest vídeo on s’expliquen.




Després de vore el vídeo se posa de manifest que aquest joguet pot servir per animar moltes classes. Així, se pot utilitzar també en el tema d’enllaços químics, per vore que la molècula d’aigua és polar o donar-li molts més usos.

Aquest joguet no és fàcil d’adquirir en tendes espanyoles, però molt fàcil a través de la xarxa. Només hi ha que posar fun fly stick en qualsevol buscador i se troben diferents opcions per poder-la comprar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada